По - големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в

...
По - големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в
Коментари Харесай

Д-р Йордан Христов: Грип тип Б набира сила и протича по-тежко при неваксинираните деца

" По - огромният брой заболели, постъпващи за обзор и лекуване сега с респираторни вируси или с грип са децата, посещаващи детски градини и ясли и учениците, изключително тези в предучилищната възраст.
Заболяването сега набира мощ, а там където родителите не желаят да бъдат имунизирани децата им с главните ваксини от Имунизационния календар, болестта протича доста по-тежко, от време на време се стига и до съдбовни случаи ", сподели за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ доктор в Медицински център на УМБАЛ " Лозенец ".
" Постъпват сега най-вече пациенти с респираторни и сърдечни болести, като за благополучие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията. Нормално е в Китай да има повече случаи на болни с Covid -19, тъй като и популацията там е в пъти по-голямо.
Това, което тук у нас ме тормози, е по-големият брой хора, постъпващи с грип вид А и грип вид Б. Новият вид Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и, че при него по-често се стига и до затруднения. При малките деца изключително се следи и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и експерт.
В момента тип Б настава по-яростно.
Най-притеснителните затруднения са пневмония в дясната част на белия дроб - дясностарен вид пневмонии. те бяха доста присъщи за Covid инфекциите. Затова първото нещо, което вършим в сегашната напрегната грипна конюнктура, е да пращаме пациентите първо да си създадат от комбинираните тестове - с цел да не се стига до нервности, да се знае дали е грип или Covid, и да можем да стартираме най-точното лекуване и да са спокойни и хората ", сподели доктор Христов.
Той показа още, че определено специалистите и персоналните лекари са затруднени без тест по какъв начин да подходят при изписването на терапия, поради другите вирусни инфекции, които върлуват в този момент. Затова пробата е от първостепенно значение, по-късно идва образната диагностика или кръвните проучвания.
" И нашата процедура е доста натоварена. Имаме към 3000 пациенти, но обстановката, изключително в София е доста натоварена и обичайно през зимните месеци се стига и до суматоха...
Заболяването в момената варира много - заболели са и най-малките деца, и най-възрастните. Но поради контакта на тези групи с хората в дейна възраст, в последна сметка боледуват и те - работещите и във възраста 40 - 45 години. Защото болестта се препредава.
Не можем към момента да си разбираем, защо по-често в дясната част на белия дроб се появява тази пневмония като усложение. Но е несъмнено, че пациентите, които по-често доближават до затруднения след вирусна зараза това са с съпътстващи болести, като сърдечно-съдовите,с ритъмно проводна нарушавания,но най-застрашени от грипната вълна са пациентите с ХОБ (хронична обструктивна белодробна болест на сърцето), с астма и с белодробни болести, с дихателна непълнота.
Тези пациенти, които са си сложили ваксина - противогрипа, срещу Covid- 19, децата с цялостен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко, съобщи още доктор Йордан Христов от УМБАЛ " Лозенец ".
Според доктор Христов голяма е разликата по какъв начин протичат болесттите при имунизирани и при неимунизирани пациенти. При неимунизирани те протичат много нападателно, развиват се доста тежки признаци, при децата може с гърчове, а при възрастните с пневмонии, и пациентите доста по-тежко го претърпяват. А НЗОК е осигурила безвъзмездни ваксини за най-възрастните хора против грип, а за дребните деца безвъзмездни ваксини от Имунизационния календар.
При нас идват имунизирани възрастни хора против грип и при тях протича единствено с хрема, недоволства на горните дихателни пътища и болки в гърлото.
Д- р Христов разяснява и темата за изчезналите медикаменти Пулмикорт и Вентолин, както и антибиотици. По думите му повода за това е, че доста от родителите, които са привикнали с тези лекарства за дихателните пътища при децата, през змата се презапасяват.
" Всяка зима и при всеки взрив на пандемия изчезват медикаменти. Едната прична е в презапасяването, другата липса на задоволително складови наличия, или експорта на тези медикаменти към други страни. Но аптечната мрежа е доста огромна и в случай че нещо изчезне, то ще е за къс интервал ", сподели доктор Христов.
По отношение на антибиотиците и дали има дефицит в аптечната мрежа, той уточни, че постоянно има заместители на даден тип антибиотик, доста от тях са и широкоспектърни и би могло да се размени едно лекарство с друго,което иам същите характерности. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не би трябвало да се прави.
" Проблем с антибитоците не съм следил. Може в някоя дребна аптека да липсва даден антибиотик, само че постоянно има опция да се размени с различен, само че със същата дейна съставна част, това фармацевтите го знаят ", разясни общопрактикуващият доктор.
" По въпроса за обезпечаването на кревати за хоспитализация на децата с респираторни болести, постоянно може да се преструктурират кревати и да се откри излаз. От друга страна във връзка с огромния напор от заболели - има случаи, в които детето късно се води в болница, лекува се в къщи, по телефона, изчаква се, а то се утежнява. Има я и другата обстановка - детето е единствено със сополи, само че родителите желаят да го хоспитализират. А то има създадена здравна политика в този аспект - първо се насочваш за обзор при общопрактикуващия доктор на детето, или към МЦ, в случай че е в неработен ден или през нощта, тогава експерт преценя дали това дете е да болница. В множеството случаи родителите водят непосредствено в болница децата, или в незабавната помощ, тоест не се прави триаж и става струпване на хора...А съставът на лекарските екипи не е безконечен...
Това, което бих посъветвал родителите, когато детето е болно, да останат спокойни. Защото и аз, и сътрудниците ми следим, че родителите идват все по-често паникьосани и изнервени, без значение какво е болестта, желаят всичко да се случи на момента. Което е разбираемо за един родител, само че медицината не е устроена по този начин. Има базисни неща, които би трябвало да се съблюдават - диагностика, проучване и така нататък
От началото на последваща седмица в УМБАЛ Лозенец ще бъдат налични и постковидпакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната зараза и прекарали грип. Причината е, че се оказва, че доста от затрудненията на Covid - 19 се оказват дълготрайни. Затова пациените е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, тъй като то може да е довело до утежняване на техни предществащи съществени болести - сърдечно-съдови, на дихателната система или ендокринни.
Най-честото усложение след Covid- 19 са аритмиите или така наречен предсърдно мъждене. Следват хипертония, дихателна непълнота, зной, астматични пристъпи, неврологични и мозъчно съдови произшествия и тромбооборазуването.
Защото най-лошото нещо на едно вирусно заболяване е инвалидизацията, до която може да докара. И това желаеме да избегнем и сме си го сложили като цел в Медицински център - Лозенец - профилактиката на нашите пациенти, както и качественото проследаване на изписаните от болница Лозенец пациенти.
Пакетите са създадени след изчерпателен консилиум от мултидисциплинарен екип от болница " Лозенец ". В тях има разширени кръвни биохимични проучвания, образни проучвания на сърдечно-съдовата и белодробната система.
Д-р Христов чака, ако няма изненади, грипната вълна да завърши в края на февруари и началото на март.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР